Zakaj imeti notranji kamin na drva?

Notranji kamin je že od nekdaj zelo priljubljen element popestritve domov, zato ga mnogi že imajo, prav tako pa mnogi razmišljajo o nakupu. Zdi se, da ima prav poseben čar notranji kamin na drva, saj deluje spontano in prijetno – poglejmo si štiri razloge, zakaj se za izplača imeti v svojem domu.

 

1) Prijeten ambient

Težko najdemo dodatek, ki bo v vaših bivalnih prostorih toliko pripomogel k vzdušju kakor kamin. Je lahko še kaj prijetnejšega, kot ob prasketanju ognja brati knjigo, se družiti z najbližjimi ali se sprostiti ob kozarcu vina. Prav tako drva v kaminu oddajajo prav posebno, ‘bogatejšo toploto’, zato postane soba s kaminom najljubša točka druženja v stanovanju ali hiši.

 

2) Energetska učinkovitost

Žal se velikokrat vse začne in konča pri denarju, na srečo pa imamo na tem mestu za vas dobro novico. S kaminom v hiši boste prihranili pri vašem mesečnem strošku ogrevanja, saj goreča drva oddajajo veliko količino toplote – tako je potrebno bistveno manj dodatnega (centralnega) ogrevanja.

Notranji kamin pa je še dodaten bonus za vse tiste, ki želite biti ekološki, saj s kurjenjem lesa ne boste ustvarjali ogljikovega odtisa, obenem pa boste za kurjavo porabili znatno manjše količine fosilnih goriv.

Toplovodni kamin na drva Nordica Loriet d.s.a

 

3) Večja neodvisnost

Zlasti pri uporabi fosilnih goriv za ogrevanje so cene mnogokrat odvisne od mednarodnih gospodarskih dejavnikov in seveda od korporacij, ki upravljajo s cenami. Notranji kamin na drva pa vam omogoča mnogo večjo stopnjo avtonomnosti, saj lahko sami poiščete denimo enega izmed lokalnih dobaviteljev lesa za kurjavo in se dogovorite za ceno.

 

4) Ko zmanjka elektrike

Tudi, ko ostanete brez elektrike ali delujoče centralne napeljave, se lahko vedno zanesete na notranji kamin na drva. Ob kaminu bo ostalo toplo in seveda tudi precej svetlo.

 

Toplovodni kamin na drva Nordica Fly Idro d.s.a
Toplovodni kamin na drva Nordica Termocamino 800 – Piano d.s.a

 

5) Domu doda dejansko vrednost

Tako nepremičninski agenti kot kupci navajajo notranji kamin kot enega izmed najpomembnejših elementov pri nakupu hiše. To seveda razloži tudi dejstvo, da imajo domovi z notranjimi kamini na trgu višjo vrednost.

Do sedaj smo v članku govorili o koristih notranjih kaminov na drva, sedaj na kratko poglejmo še nekaj preostalih vrst kaminov, ki so dandanes na voljo na trgu:

  • Plinski kamin – je zelo priljubljena alternativa notranjemu kaminu na drva. Njegova namestitev v prostor praviloma ne zahteva veliko priprave, prav tako pa je enostaven za uporabo. Kljub temu pa mnogim ljudem ob uporabi ne vzbudi tako prijetnega občutka kot kamin na drva.
  • Električni kamin – tudi tovrsten kamin ni preveč zahteven za namestitev, obenem pa je elektrika že v samem izhodišču na voljo v večini domov. Na drugi strani pa je potrebno omeniti veliko porabo energije (s povečanim računom konec meseca) in odsotnost pravega ognja, ki ga nadomešča umetni plamen.
  • Kamin na etanol – v zadnjem času je ta kamin postal popularen zaradi preproste namestitve in sodobnega dizajna. Je prijazen okolju in brez vonja, prav tako je omogočeno reguliranje toplote in se ga preprosto vklaplja ali izklaplja.
  • Namizni kamin – je zelo zanimiva izvedba kamina in ga je možno dobiti v različnih velikostih. Je lahko prenosljiv in zato se lahko uporablja tako znotraj kot zunaj doma. Kljub temu pa oddaja omejeno količino toplote, zato ga lahko kvečjemu uporabite kot dodaten vir gretja.
  • Stenski kamin – obstajata dve podvrsti tega kamina: takšen, ki mora biti povezan z dimnikom in takšen, pri kateremu to ni potrebno. S takšnim kaminom prihranite pri prostoru, zato je primeren za manjše domove.

Kot vidimo, so sedaj na voljo povsem različni tipi notranjih kaminov. Razlikujejo se glede na uporabljeno gorivo, ceno in ostale karakteristike, vsem pa je skupno, da popestrijo naš dom in vanj vnesejo toplino in dobro razpoloženje.

Če ste ob branju članka začeli morda resno razmišljati o notranjem kaminu na drva, vas zagotovo ne bo razočaral ogled spletne strani podjetja Trend Kamini, ki je specializirano na področju prodaje in izdelave kaminov in peči. Morda se boste odločili ravno za kaminske peči na drva znamke Nordica Extraflame, ki si jih lahko pri podjetju Trend Kamini tudi ogledate.

Kontaktirajte nas

    Naši partnerji

    Top