Vzdrževanje in nega

Vzdrževanje je zelo pomembno, saj tako podaljšamo življenjsko dobo, pravilno delovanje in lastno varnost. Vsaj enkrat letno preglejte in očistite zajem zunanjega zraka. Za vaše območje odgovorni dimnikar naj redno čisti in spremlja dimik.

1) ČIŠČENJE STEKLA

S pomočjo vstopa sekundarnega zraka je nabiranje usedlin umazanije na steklu vrat učinkovito omejeno. V celoti pa se ob uporabi trdih goriv (npr. vlažnih drv) nikoli ne more odpraviti, tega pa tudi ni mogoče smatrati kot hibo v sami napravi. Za čiščenje lahko uporabite specifične proizvode ali si pomagate s časopisnim papirjem, katerega namočite in potegnete po pepelu. Gre za naravno in neškodljivo čistilo. Za čiščenje ne uporabljajte krp ter grobih in kemično agresivnih proizvodov. Pravilen postopek prižiganja, uporaba primerne količine in vrste kuriva, pravilna postavitev regulatorja sekundarnega zraka, zadovoljiv vlek dimnika in prisotnost zraka za zgorevanje so nujno potrebni za optimalno delovanje aparata in ohranjanje čistega stekla. Ker je na vratih montirano keramično steklo odporno na toplotna nihanja do 750°C, toplotni šoki nanje ne vplivajo. Do zloma lahko pride samo zaradi mehanskih šokov (udarci, silovito zapiranje vrat, itd.).

2) ČIŠČENJE PREDALA ZA PEPEL

Skoraj vsi izdelki imajo rešetko kurišča in predal za zbiranje pepela. Svetujemo vam, da predal za pepel redno praznite in na ta način preprečite njegovo zapolnitev ter pregrevanje rešetke. Poleg tega vam svetujemo da v kurišču vedno pustite 3-4 cm pepela.

 

3) ČIŠČENJE KERAMIKE

Keramična obloga je ročni izdelek in ima kot tak lahko drobne pikice, razpoke ali barvne napake. Te lastnosti zgolj pričajo o njeni dragocenosti. Emajl in keramika, zaradi svojega različnega koeficienta raztezanja, povzročata nastanek mikroskopskih razpok, ki dokazujejo njihovo dejansko avtentičnost. Za čiščenje keramike je priporočljiva uporaba mehke, suhe krpe. Kakršni koli detergenti ali tekočine bi lahko prodrli v razpoke in slednje še bolj ter trajno poudarili.

 

4) ČIŠČENJE EMAJLIRANIH DELOV

Za čiščenje emajliranih delov uporabljajte milnico ali nežna ali kemično neagresivna čistila. Po čiščenju NE pustite, da bi se milnica ali čistilo osušilo; takoj jih morate odstraniti. NE uporabljajte brusnega papirja ali jeklenih gobic.

 

5) ČIŠČENJE PEČICE

Za preprečitev možnosti pojavljanja rje priporočamo, da:

– Odstranjujte paro iz pečice, da odpravite morebitno nastajanje kondenzata, s kratkotrajnim in previdnim odpiranjem vrat (enkrat ali dvakrat ali pogosteje v primeru zelo vlažnih jedi in daljših časov peke);
– Pečeno hrano vzemite iz pečice. Če se hrana ohlaja v pečici pod 150°C, se pri tem sprošča kondenzat.
– Po končani peki vrata pečice pustite delno odprta, dokler se morebiten kondenzat ne osuši.
– Če je notranjost pečice vlažna, je priporočljivo notranjo stran vrat iz sive litine zaščititi z nevtralnim vazelinom.
– Postopek zaščite notranje strani vrat iz sive litine z nevtralnim vazelinom ponovite vsakih 3-6 mesecev, odvisno od pogostosti uporabe pečice.
– Če se na notranji strani vrat iz sive litine.

vzdrževanje kamina

Naši partnerji

Top