Vzdrževanje in nega kamniskih peči na pelete

Čiščenje in vzdrževanje peletne peči je zelo pomembno, saj boste tako poskrbeli, da bo peč delovala pravilno in varno.

 

1) ČIŠČENJE POVRŠIN

Čiščenje površin peletne peči je potrebno izvajati, ko je generator popolnoma hladen. Za vzdrževanje površin in kovinskih delov je dovolj, da se uporablja krpo navlaženo z vodo in blagim milom. Zaradi neupoštevanja navodil lahko pride do poškodb površin generatorja in posledično do prenehanja veljavnosti garancije. Za čiščenje ne uporabljajte agresivnih čistilnih sredstev!

 

2) ČIŠČENJE KERAMIČNEGA STEKLA

Keramično steklo peletne peči lahko čistimo samo, ko je popolnoma ohlajeno. Za čiščenje keramičnega stekla zadostuje suh čopič in vlažen časopisni papir, pomočen v pepel.
Če je steklo zelo umazano, uporabite čistilno sredstvo, ki je namenjeno čiščenju keramičnih stekel. Na krpo nanesite majhno količino sredstva in z njo obrišite keramično steklo. Agresivna čistila ali katero drugo tekočino ne smete razpršiti neposredno na steklo ali tesnila.

3) ČIŠČENJE REZERVOARJA PELETOV

Ko je rezervoar peči na pelete popolnoma prazen, odstranite napajalni kabel generatorja in najprej odstranite ostanke (prah, koščke, itd.) iz praznega rezervoarja, nato ga ponovno napolnite.

 

4) ČIŠČENJE ŽERJAVNICE IN ZGOREVALNE KOMORE

1. Posesajte ostanke, ki se nahajajo v žerjavnici.
2. Žerjavnico povsem odstranite z njenega ležišča.
3. Posesajte ležišče žerjavnice in zgorevalne komore.
4. S priloženo grebljico odmašite vse luknjice v žerjavnici (če so te na žerjavnici).
5. Ponovno namestite žerjavnico v njeno ležišče in potisnite proti steni kurišča.
6. Če je prisotna posoda za zbiranje pepela, posesajte nabran pepel.

 

5) PREDAL ZA PEPEL

Vsake 3-4 dni preverite vsebino predala za pepel in ga izpraznite v ustrezni zabojnik najmanj enkrat/dvakrat tedensko. Odstranite izvlečni predal za pepel, če je to mogoče in ga izpraznite.  Posesajte območje okoli izvlečnega predala za pepel. Ko ste zaključili s čiščenjem peči, ponovno namestite izvlečni predal in zaprite oz. namestite zunanja vratca. Nekateri tipi peči imajo posodo za zbiranje pepela neposredno v zgorevalni komori, tam je dovolj odpreti vratca in neposredno posesati pepel s posode.

Naši partnerji

Top