Vse je odvisno od dimnika

Do kemijske reakcije gorenja lahko pride le, če imamo zagotovljene vse pogoje. Za začetek potrebujemo gorivo – naj bo to les, papir, nafta, zemeljski plin … Do reakcije ne bo prišlo, če nimamo zagotovljenega kisika in dovolj visoke temperature, da snov zagori. Proces gorenja se torej lahko odvija s pomočjo kisika, ki je v zraku, ta pa v kurilne naprave, ki služijo ogrevanju, pride skozi dimnik. Pri kemijski reakciji gorenja nastajajo ogljikov dioksid, vodni hlapi, saje, svetloba in toplota.

Pri vprašanju ali naj bo pri novogradnji načrtovan tudi dimnik, je odgovor nedvomno pritrdilen. Ker je prihodnost vedno polna presenečenj in nepredvidenih zasukov, je nemogoče z gotovostjo napovedati, da bo večina prebivalcev, ki to sedaj zmorejo, tudi v prihodnosti lahko plačevala kurilno olje, zemeljski plin ali električno energijo, kot vir ogrevanja. Kdor ceni neodvisnost pa si pusti odprte vse možnosti – tudi pri ogrevanju. Z izgradnjo dimnika je narejena podlaga za morebitno menjavo načina ogrevanja. Bi razmislili o kaminu in postavitvi dimnika, če bi vedeli, da cena modernega in varnega dimnika predstavlja le 1% cene celotne gradnje objekta?

Naj dobro tesni …

V zadnjih desetletjih spremljamo napredek v razvoju na vseh gradbenih področjih. Tudi dimnik je postal »High – Tech« produkt, od katerega se veliko pričakuje. Da mora dimniška cev mora odlično tesniti je osnovna zahteva, saj to ni pomembno le pri dimnih plinih, ampak tudi pri vlagi. Moderne kurilne naprave omogočajo, da visok odstotek toplote ostane v hiši ali stanovanju, zato so temperature izpušnih plinov nizke. Rezultat tega je nastanek kondenzacijske vlage v dimniku, ki pa skozenj v zidove ne sme prehajati.

… in nič ne zagori.

Ker so temperature v dimniški cevi izredno visoke, dosegajo lahko tudi do 1000 °C, morajo biti le-te iz takšnih materialov, da te temperature prenesejo brez negativnih posledic.

Zrak noter, dimni plini ven

Pri moderni gradnji težimo k toplotni izolaciji in tesnjenju. Ker pa je za gorenje potreben zrak s kisikom, je potrebno le-tega v kurilne naprave dovajati. Moderen dimniški sistem je sestavljen iz dveh cevi – ene za dovod zraka v kurilno napravo in druge za odvod dimnih plinov.

Ekonomija in ekologija dimnika

V dobi uporabe se ne izločajo iz dimnika kot elementa nobena vlakna, prah ali para. Ekonomično prepričljivost doseže z dolgo življenjsko dobo. V prehodnem obdobju, ko so dnevi še topli, večeri pa že hladni in zato še ne ogrevamo s centralno kurjavo, je najbolj ekonomično in okolju prijazno zakuriti v kaminu ali štedilniku.

Čiščenje

Za dobro delovanje kurilne naprave in zaradi varnosti je potrebno redno čiščenje dimnika. Neočiščen dimnik lahko privede do zastrupitve z dimnimi plini ali do vžiga. Dimnikar nam torej ne prinese le sreče, če ga vidimo, pač pa tudi varnost, če nam očisti dimnik.

Dimnike imamo na voljo tudi v naši ponudbi, za dodatne informacije pa nas lahko kontaktirate z uporabo kontaktnega obrazca spodaj.

Kontaktirajte nas

    Naši partnerji

    Top