Vse je odvisno od dimnika

Za gorenje potrebujemo gorivo (les, papir, nafto, zemeljski plin…), kisik in dovolj visoko temperaturo, da snov zagori. Proces gorenja se torej lahko odvija s pomočjo kisika, ki je v zraku. V kurilne naprave, ki služijo ogrevanju, le-ta pride skozi dimnik. Pri gorenju pa nastajajo ogljikov dioksid, vodni hlapi, saje in energija, ki jo zaznamo kot svetlobo in toploto. Vsi elementi, razen toplote, katere želimo čim več obdržati v prostoru, ki ga ogrevamo, naj bi našo kurilno napravo zapustili skozi dimnik.

Pri vprašanju ali naj bo pri novogradnji načrtovan tudi dimnik, je odgovor nedvomno pritrdilen. Ker je prihodnost vedno polna presenečenj in nepredvidenih zasukov, je nemogoče z gotovostjo napovedati, da bo večina prebivalcev, ki to sedaj zmorejo, tudi v prihodnosti lahko plačevala kurilno olje, zemeljski plin ali električno energijo, kot vir ogrevanja. Kdor ceni neodvisnost si pusti odprte vse možnosti – tudi ogrevanja. Z izgradnjo dimnika je narejena podlaga za morebitno menjavo načina ogrevanja. Pri tem je zanimivo tudi dejstvo, da cena za moderen in varen dimnik predstavlja le 1 % cene gradnje objekta. Malo – če pomislimo, da dimniki zelo povečajo ceno nepremičnini.

Naj dobro tesni…

V zadnjih desetletjih so se okna, strehe, materiali za izolacije… izboljševali. Dandanes je tudi dimnik »High – Tech« produkt, od katerega se veliko pričakuje. Dimniška cev mora namreč dobro tesniti. Kar ni pomembno le pri dimnih plinih, ampak tudi pri vlagi. Moderne kurilne naprave omogočajo, da visok odstotek toplote ostane v hiši ali stanovanju, zato so temperature izpušnih plinov nizke. Rezultat tega je nastanek kondenzacijske vlage v dimniku, ki pa skozenj v zidove ne sme prehajati.

…in nič ne zagori.

Ker so temperature v dimniški cevi izredno visoke, dosegajo lahko tudi do 1000 °C, morajo biti le-te iz takšnih materialov, da te temperature prenesejo brez negativnih posledic.

Zrak noter, dimni plini ven

Pri moderni gradnji težimo k toplotni izolaciji in tesnjenju. Ker pa je za gorenje potreben zrak s kisikom, je potrebno le-tega v kurilne naprave dovajati. Moderen dimniški sistem je sestavljen iz dveh cevi – ene za dovod zraka v kurilno napravo in druge za odvod dimnih plinov.

Ekonomija in ekologija dimnika

V dobi uporabe se ne izločajo iz dimnika kot elementa nobena vlakna, prah ali para. Ekonomično prepričljivost doseže z dolgo življenjsko dobo. V prehodnem obdobju, ko so dnevi še topli, večeri pa že hladni in zato še ne ogrevamo s centralno kurjavo, je najbolj ekonomično in okolju prijazno zakuriti v kaminu ali štedilniku.

Čiščenje

Za dobro delovanje kurilne naprave in zaradi varnosti je potrebno redno čiščenje dimnika. Neočiščen dimnik lahko privede do zastrupitve z dimnimi plini ali do vžiga, saj v dimni cevi. Dimnikar nam torej ne prinese le sreče, če ga vidimo, pač pa tudi varnost, če nam očisti dimnik.

Dimnike imamo na voljo tudi v naši ponudbi, za dodatne informacije pa nas lahko kontaktirate z uporabo kontaktnega obrazca spodaj.

Kontaktirajte nas

Naši partnerji

Top