Vdahnite prostoru domačnost, toplino in sprostitev

Tudi v vas žareči plameni zbujajo občutek romantike in nostalgije? V nas zagotovo, a poleg prijetnega vzdušja v prostoru, je kamin tudi praktična izbira za dni, ko je zunaj nenadoma malce hladneje in želite stanovanje še dodatno ogreti.
Čeprav nas kamini lahko odpeljejo po poti spominov, jih v domove vgrajujemo predvsem zaradi njihove praktičnosti. V hladnejših dneh predstavljajo dodatni vir toplote v hiši, v novih, energijsko varčnih hišah pa lahko v celoti nadomestijo centralni sistem ogrevanja. Prav zaradi nizkih mesečnih stroškov, se vse več ljudi odloča za ogrevanje s kaminom na drva.

Kamini na drva na trgu niso novost. Kljub temu, da so prisotni že dolgo, na priljubljenosti ne izgubljajo. Zanje se odločajo vse generacije. Odločitev pa je odvisna predvsem od velikosti doma, v večjih stanovanjih oziroma hiša lahko pričakujemo kamin, v manjših stanovanjih v večini primerov pa žal ne, saj ta zavzame precej prostora.

V domovih, kjer se ljudje odločijo za kamin na drva, imajo ti pomembno večplastno vlogo. Posamezniki se za vgradnjo kamina v prvi vrsto odločijo, da jim bo ta služil kot dodatni vir ogrevanja v hladnejših mesecih. Seveda moramo upoštevati tudi finančni vidik ogrevanja s kaminom na drva, saj so drva (sploh v primeru, da imate na voljo lastni gozd) veliko cenejša od plina ali olja. Kamini na drva dajo našemu domu tudi zelo toplo energijo in le tega polepšajo in v nas zbujajo prijetne občutke. Kamini na drva namreč oddajajo poseben privlačen vonj, ki nam daje občutek domačnosti in tudi varnosti. Prasketanje ognja pa ima pomirjujoč učinek.

Naše stranke najpogosteje izberejo kamin na drva tudi zato, ker les gori v naravni obliki in ne povzroča hrupa tako kot kamini na pelete, pri katerih je denimo slišati, ko sistem v kurišče dovaja pelete. Pomemben faktor pri izbiri kamina je tudi zanesljivost slednjega. Če recimo zmanjka elektrike, vas bo kamin na drva še vedno prijetno grel.

Če torej želite prostor je dodatno ogrevati, vam toplo priporočamo, da izberete kamin na drva. Slednji ne potrebuje elektrike, pogled na prasketajoč ogenj pa je nadvse pomirjajoč in prijeten.
Seveda pa ima gretje s kaminom na drva tudi pomanjkljivost. Vseskozi je namreč potrebna vaša pozornost. Najprej morate zakuriti, nato pa nenehno paziti, kdaj morate spet naložiti. Spremljati morate tudi temperaturo prostora in zapirati dovod zraka, če v kurišču preveč gori. Da bi pri gretju porabili manj polen in povečali izkoristek toplote, je za odpiranje in zapiranje dovoda traka dobro imeti elektroniko, ki bo poskrbela za najboljši izkoristek.

Če želite, da bo kamin deloval pravilno, potrebujete za njegovo uporabo tudi določene pripomočke, ki vam bodo olajšali delo s samim kaminom. Priporočamo, da razmislite o nakupu lopatic, košaric za polena in čistilnih sredstev.

Pri celotni ceni je treba upoštevati še strošek vgradnje kamina in postavitve ter ureditve dimnika. Pred nakupom kamina je izredno pomembno, da dimnik pregleda strokovnjak na svojem področju. Če slednji ne izda dovoljenja za priklop kamina, je potrebno dimnik najprej sanirati. Pri načrtovanju opremljenosti prostora, se morate zavedati, da je lahko kamin oddaljen največ tri metre. Če govorimo o daljši razdalji, je najprej potrebno izračunati vlek dimnika.

Pri končni ceni kamina je potrebno upoštevati, da je kakovost kaminskega vložka premo sorazmerna s ceno. Če se odločite za cenejši kamin, se zavedajte, da se lahko kmalu pojavijo težave pri vratcih, ki niso ojačana ali tesnilne vrvice na vratcih niso kakovostne, kar se lahko odraža v pretirani količini zraka v kurišču, zaradi česar drva zgorijo brez izkoristka. Nekateri cenejši kamini so tudi sestavljeni iz nekakovostnih delov. Iz takih kaminov lahko uhajata pepel in toplota kar vam bo povzročilo več skrbi kot ugodja. Dražji kamini imajo ojačana vratca, kakovostnejši pa so tudi drugi sestavni deli. V naši ponudbi imate na voljo kamine na drva visoke kakovosti po ugodnih cenah, ki bodo zadovoljile vsako stranko.

Kontaktirajte nas

    Naši partnerji

    Top