Varčno, ekološko in toplo ob hladnih dnevih

Ko se odločimo, da si bomo uresničili željo o romantičnem ognju v svojem domu, moramo najprej premisliti kam bomo postavili kaminsko peč. Ob nakupu kaminske peči pa moramo biti pozorni tudi na kapaciteto prostora, ki ga lahko ogreva. Če bo peč prevelika se bodo prostori segrevali preveč, poraba energenta pa bo višja in ne bo nudila nobenih dodatnih pozitivnih učinkov. Če bo, nasprotno, peč premajhna oz. premalo zmogljiva pa bodo vaši prostori premalo topli in morali boste ogrevati še s kakšnim dodatnim virom toplote. Hkrati se morate vprašati, ali bo peč dodatek k osnovnemu ogrevalnemu sistemu in jo boste nanj pozimi občasno tudi priključili. Razlog za takšno odločitev je predvsem nenehno spreminjanje cen fosilnih goriv, pa tudi okoljsko sprejemljivejša raba obnovljivih trajnih virov, kot je lesna biomasa. Z našimi kaminskimi pečmi na pelete in strokovnimi nasveti vam bomo pomagali, da boste lahko ob hladnih večerih prijetno greli brez skrbi.

DELOVANJE KAMINSKE PEČI NA PELETE

Kaminske peči na pelete so v primerjavi s pečmi na drva učinkovitejše, manj onesnažujejo okolje, njihova uporaba pa je enostavnejša. Z avtomatiziranim krmilnim sistemom, ki stalno dovaja pelete iz tako imenovanega zalogovnika v notranjost kurišča, vam olajša delo in od vas zahteva malo fizične prisotnosti. Peči ogrevajo vaš prostor s pomočjo vgrajenega ventilatorja in z direktnim sevanjem skozi steklo. Tukaj seveda govorimo predvsem o toplozračnem načinu ogrevanja. Pri tem načinu je okoli samega vložka dozidan tudi zunanji plašč, v katerem se akumulira ter segreva hladen zrak, kateri se, ko se segreje, po prezračevalnih ceveh in zračnikih dovaja v želene prostore vaše hiše ali stanovanja. Toplozračni način omogoča, da lahko naenkrat segrejemo več prostorov, medtem ko se pri klasičnih kaminih in pečeh najprej segreje prostor, v katerem se sam kamin nahaja. Peč prav tako ne potrebuje veliko vaše pozornosti, saj lahko z načinom »stanje mirovanja« samostojno organizira svoje delovanje, da doseže in vzdržuje temperaturo v prostoru. S tem ekonomičnim načinom boste poleti še posebej prihranili.

PREDNOSTI KAMINSKE PEČI NA PELETE

Čeprav je pri kurjenju v kaminski peči na drva pogled na ogenj lepši, od vas nenehno zahteva vašo navzočnost. Najprej morate zakuriti, nato pa nenehno paziti, kdaj morate spet naložiti. Spremljati morate tudi temperaturo prostora in zapirati dovod zraka, če v kurišču preveč gori. Težava, predvsem v urbanem okolju, pa je lahko tudi prostor za shranjevanje drv, na podeželju takšne zadrege ni. Kurjenje peletov je predvsem veliko udobnejše, saj je krmilni sistem avtomatiziran. Naše kaminske peči na pelete so še dodatno opremljene z nastavitvijo za tedenski časovnik oz. uro ob kateri želite da se vaša peč vklopi oz. izklopi. Ker smo vedno v koraku z zadnjimi trendi, vam seveda nudimo tudi opcijo krmiljenja na daljavo (wi-fi, GSM). V peč ali kamin zgolj natresete pelete in nastavite tipalo na želeno temperaturo, vse drugo se zgodi samodejno. Nasujete vrečo peletov v zalogovnik, programirate, kdaj naj se zjutraj prižge in kdaj zvečer ugasne ter kakšno temperaturo želite čez dan in kakšno ponoči. Dela je zgolj toliko, da enkrat na dan odprete kamin in očistite skodelico za pepel. Servisiranje kaminov in peči na pelete je prav tako preprosto, saj jih je treba zgolj enkrat ali dvakrat na leto odpreti in očistiti, kar ponavadi stori dimnikar pred kurilno sezono ali po njej. Pri kurjenju na pelete tudi ne potrebujete večjega prostora za shranjevanje energenta. Za deset do petnajst ur gorenja je dovolj že 27-kilogramski zalogovnik, 38-kilogramski pa zadošča za dobra dva dneva. S pečjo na pelete lahko objekt ogrevate tudi, kadar vas ni doma, medtem ko vas pri ogrevanju na drva, ki jih je treba nalagati ročno, ob daljši odsotnosti pričaka mrzel dom.

IZBIRA GORIVA

Pomembno pa je tudi kakšne pelete uporabljate pri kurjenju. Na trgu obstajajo peleti različne kakovosti, vendar cenejši včasih predstavljajo večji končni strošek, saj oddajo manj energije in jih je treba kupiti več. Hkrati pa vam zaradi slabše kakovosti lahko povzročijo več dela, in to ne zgolj praznjenje pepela enkrat na dan. Pri manj kakovostnih peletih se lahko zgodi, da se bo gorilna skodelica napolnila z neizgorelimi peleti že po dveh do štirih urah. Potem začnejo leteti čez skodelico, v gorilnem elementu začne primanjkovati kuriva in ogenj ugasne. To pomeni, da morate takrat kamin ustaviti, počakati, da se skodelica ohladi, jo izprazniti in kamin spet zagnati. Zato bodite pri nakupu peletov pozorni na gostoto nasutja, energijsko vrednost peletov, delež pepela in mehansko obstojnost peletov. Po testih, ki jih je izvedla Zveza potrošnikov Slovenije skupaj z Gozdarskim inštitutom Slovenije, so najbolj kakovostni peleti avstrijske znamke Schweighofer, če pa bi radi še dodatno privarčevali, a ne preveč izgubili pri kakovosti, potem je odločitev za hrvaške pelete Pellet di puro legno vergine kar pravšnja, saj so med najcenejšimi, dobili pa so tudi zelo dobro oceno.

Kaminske peči na pelete so sicer dražje, a ponujeno uporabniško udobje precej odtehta razliko v ceni. Pred poletjem je skoraj zadnji čas za resen razmislek o nakupu peči, če hočete, da vas bo grela že v tej sezoni. V naši kolekciji imate možnost izbire med različnimi oblikami, dimenzijami, funkcijami in toplotnimi močmi. Prav tako se priporočamo, da si ogledate modele z oznako »PLUS« ki imajo dodatni ventilator za ogrevanje sosednjega prostora.

Kaminske peči na pelete Angela plus
Kaminske peči na pelete Viviana plus evo

Kontaktirajte nas

Naši partnerji

Top