Varčno, ekološko in toplo ob hladnih dnevih

Ko se odločimo, da si bomo v svojem domu omislili kamin, moramo najprej dobro premisliti kam v prostoru bomo lahko postavili kaminsko peč.
Ob nakupu kaminske peči pa moramo biti pozorni tudi na kapaciteto prostora, ki ga lahko ogreva. Če bomo izbrali preveliko peč, bo prostor prevroč, če bomo izbrali peč, ki ni dovolj zmogljiva za naš prostor, pa bo v prostoru hladno in ga bomo morali dodatno ogrevati. Hkrati se morate vprašati, ali bo peč dodatek k osnovnemu ogrevalnemu sistemu in jo boste nanj pozimi občasno tudi priključili. Z našimi kaminskimi pečmi na pelete in strokovnimi nasveti vam bomo pomagali, da boste lahko ob hladnih večerih prijetno greli brez skrbi.

DELOVANJE KAMINSKE PEČI NA PELETE

Kaminske peči na pelete imajo v primerjavi s pečmi na drva kar nekaj pozitivnih lastnosti. V prvi vrsti so učinkovitejše, manj onesnažujejo okolje, njihova uporaba pa je enostavnejša. Z avtomatiziranim krmilnim sistemom, ki stalno dovaja pelete iz tako imenovanega zalogovnika v notranjost kurišča, vam olajša delo in od vas zahteva malo fizične prisotnosti. Peči ogrevajo vaš prostor s pomočjo vgrajenega ventilatorja in z direktnim sevanjem skozi steklo. Tukaj seveda govorimo predvsem o toplozračnem načinu ogrevanja. Pri tem načinu je okoli samega vložka dozidan tudi zunanji plašč, v katerem se akumulira ter segreva hladen zrak, kateri se, ko se segreje, po prezračevalnih ceveh in zračnikih dovaja v želene prostore vaše hiše ali stanovanja. Toplozračni način omogoča, da lahko naenkrat segrejemo več prostorov, medtem ko se pri klasičnih kaminih in pečeh najprej segreje prostor, v katerem se sam kamin nahaja. Peč prav tako ne potrebuje veliko vaše pozornosti, saj lahko z načinom »stanje mirovanja« samostojno organizira svoje delovanje, da doseže in vzdržuje temperaturo v prostoru. S tem ekonomičnim načinom boste poleti še posebej prihranili.

PREDNOSTI KAMINSKE PEČI NA PELETE

Čeprav je pri kurjenju v kaminski peči na drva pogled na ogenj lepši, od vas nenehno zahteva vašo navzočnost. Najprej morate zakuriti, nato pa nenehno paziti, kdaj morate spet naložiti. Če živite v bloku oziroma večstanovanjski hiši se lahko pojavi tudi problem s shranjevanjem drv, zato je kurjenje na palete veliko bolj praktično. Kurjenje peletov je predvsem veliko udobnejše, saj je krmilni sistem avtomatiziran. Naše kaminske peči na pelete so še dodatno opremljene z nastavitvijo za tedenski časovnik oz. uro ob kateri želite da se vaša peč vklopi oz. izklopi. Ker smo vedno v koraku z zadnjimi trendi, vam seveda nudimo tudi opcijo krmiljenja na daljavo (wi-fi, GSM). V peč ali kamin natresete pelete in nastavite tipalo na želeno temperaturo. Vrečo peletov nasujete v zalogovnik, programirate, kdaj naj se zjutraj prižge in kdaj zvečer ugasne ter kakšno temperaturo želite čez dan in kakšno ponoči. Kamin oziroma peč na palete dimnikar servisira enkrat do dvakrat na leto, ponavadi pred ali po kurilni sezoni. Za deset do petnajst ur gorenja je dovolj že 27-kilogramski zalogovnik, 38-kilogramski pa zadošča za dobra dva dneva. Objekt s pomočjo peletov lahko ogrevate tudi ko vas ni doma.

IZBIRA GORIVA

Pomembno pa je tudi kakšne pelete uporabljate pri kurjenju. Obstajajo peleti različne kakovosti. Cenejši včasih predstavljajo večji končni strošek, saj oddajo manj energije in jih je treba kupiti več. Zaradi slabše kakovosti lahko povzročijo več dela, in to ne zgolj praznjenje pepela enkrat na dan. Pri nakupu peletov bodite pozorni na gostoto nasutja, energijsko vrednost peletov, delež pepela in mehansko obstojnost peletov. Po testih, ki jih je izvedla Zveza potrošnikov Slovenije skupaj z Gozdarskim inštitutom Slovenije, so najbolj kakovostni peleti avstrijske znamke Schweighofer, dober substitut so tudi hrvaški peleti Pellet di puro legno vergine.

Kaminske peči na pelete so sicer dražje, a ponujeno uporabniško udobje precej odtehta razliko v ceni. Pred poletjem je skoraj zadnji čas za resen razmislek o nakupu peči, če hočete, da vas bo grela že v tej sezoni. V naši kolekciji imate možnost izbire med različnimi oblikami, dimenzijami, funkcijami in toplotnimi močmi. Prav tako se priporočamo, da si ogledate modele z oznako »PLUS« ki imajo dodatni ventilator za ogrevanje sosednjega prostora.

Kaminske peči na pelete Angela plus
Kaminske peči na pelete Viviana plus evo

Kontaktirajte nas

    Naši partnerji

    Top