Polepšajte svoje večere in hladne dni z modernimi kamini

Kamin je že od nekdaj znan kot srce vašega doma in osrednji del vašega prostora. Ni lepšega od gretja ob kaminu z boljšo polovico ob hladnih večerih ali preživljanju časa s celotno družino ob igranju družabnih iger. Poleg tega so zelo koristni v primeru izpada elektrike, kar je v zimskem času pogost pojav. Ne glede na to, ali uporabljate kamin na les, pelete ali etanol, kamin okrepi prostor vaše sobe in doda vrednost vašemu domu. V času naših starih staršev so kamini poleg udobja predstavljali tudi nevarnost, prav tako so jim morali posvetiti veliko pozornosti. Danes so dobili modernejši izgled. Eden izmed glavnih posodobitev je energijski vložek in izkoristek modernega kamina.

Vložek in izkoristek v modernih kaminih je veliko bolj učinkovit kot je bil pri starih kaminih, ki imajo le 5-10 odstotno učinkovitost. Eden izmed razlogov za tako majhno učinkovitost je to, da so stari kamini odprti. To pomeni, da se veliko toplega zraka, ki bi moral ogrevati prostor, porabi za izgorevanje. Pri tem nastane hitro goreč ogenj, ki le malo ogreje vaš prostor. Učinkovitost modernih kaminov pa je iz 5-10 odstotkov narasla na 80 odstotkov. Novejši kamini imajo zaprto, nepredušno komoro iz katere toplota ne uhaja. Zaradi počasneje gorečega ognja, pa je vaš prostor bolj topel, dlje časa. Poleg energijske učinkovitosti, je zaprti kamin varnejši od starih. Odprti kamini so nevarni predvsem zaradi velike možnosti požara, če kamin ni pod nadzorom. Prav tako pa stari kamini niso kompatibilni z današnjimi napravami. Prezračevalni sistemi z rekuperacijo načeloma ne predstavljajo težav, saj delujejo na majhnih tlačnih razlikah (toliko zraka kot zapusti prostor, se vrne vanj). Če so objekti močno zatesnjeni, lahko naprave kot je na primer so kuhinjska napa povzročijo podtlak v prostoru. Če je slednji prevelik, lahko dimni plini izstopijo v prostor, kar pa je za uporabnika neprijetno in celo škodljivo zdravju. V takih gradnjah je montiranje odprtih kaminov skoraj nemogoča. Moderni kamini so opremljeni s certifikatom o zrakotesnosti in zato varnejši, saj morebitni podtlak ne povzroči težav.

Poleg učinkovitosti, moderni kamini zmanjšujejo izpust dima prav tako zaradi certifikata o zrakotesnosti. Tako je vaš ogljični odtis precej manjši, kot bi bil pri uporabi starih, odprtih kaminov. Kot omenjeno zgoraj, so moderni kamini veliko bolj učinkoviti pri porabi goriva (lesa). To med drugim pomeni tudi to, da lahko z naprednejšim kaminom zmanjšate porabo ostalih fosilnih goriv. Les je gorivo, ki ima praktično ničelni ogljični odtis, saj je, za razliko od fosilnih goriv obnovljiv vir. Ekološka prednost modernih kaminov je podprta tudi s strani države, saj boste ob nakupu določenih kaminov, ki so na seznamu EKO sklada, upravičeni do finančne spodbude.

Z modernim kaminom pa ne boste samo varovali okolja ampak tudi veliko prihranili. Učinkovitejši kamin bo znižal stroške plina, olja ali elektrike za ogrevanje vašega prostora. Z nepredušnim sistemom, toplota ne bo uhajala iz dimnika, prav tako pa mrzel ali topel zrak ne bo prihajal preko dimnika v vaš dom. Z učinkovitim kaminom boste prihranili pri nakupu lesa ter pri položnicah za elektriko in plin.

Moderni kamin na drva vam nudi tudi energetsko neodvisnost. Sami se boste lahko odločili, koliko lesa boste kupili, kje ga boste kupili in po kakšni ceni. Poleg tega boste tisti, ki imate v lasti gozd, imeli neskončno zalogo goriva.

Pri nakupu kaminov na drva vam ponujamo tri možnosti, ki se razlikujejo po izgledu, funkcionalnosti in težavnosti montaže:

 

1.) KAMINSKE PEČI NA DRVA

Kaminske peči na drva so enostavna za montažo, poleg tega pa vašemu domu dodajo prijetno-moderno atmosfero. Imate različne možnosti dekoracijskih oblog, če pa želite večjo funkcionalno vrednost pa lahko izberete oblogo iz naravnega kamna, ki dodatno akumulira toploto, nekateri modeli pa imajo tudi pečico, kjer lahko pripravljate hrano.

Kaminska peč na drva Admeto Central
Kaminske peči na drva Breda Frontal

 

2.) TOPLOVODNI KAMINI NA DRVA

Toplovodni kamini so najbolj funkcionalna oblika kaminov na drva, saj ne ogrevajo samo prostora v katerem se kamin nahaja, ampak s cirkulacijo vode skozi cevi ogrevajo vse prostore vašega doma, prostoru kjer se nahaja pa seveda doda estetsko vrednost. Pri montaži toplovodnega kamina je treba vzeti v ozir več stvari, kot pri montaži kaminske peči, zato je ta bolj zahtevna.

Toplovodni kamini na drva Termocucinotta Evo d.s.a.
Toplovodni kamini na drva Termocamino 650 - Piano

 

3.) KAMINSKI VLOŽKI NA DRVA

Če želite združiti ekonomično ogrevanje, varčevanje s prostorom in visoko funkcionalnost so kaminski vložki prava izbira za vas. Zaradi načina vgraditve je tak kamin primeren tudi za manjše prostore, poleg tega pa dobra zatesnitev vrat omogoča visok izkoristek izgorevanja. Če izberete vložke z delovanjem po naravni konvekciji ali vložke z vgrajenimi ventilatorji, boste lahko ogrevali tudi sosednje prostore.

Kaminski vložki na drva Arte Xh
Kaminski vložki na drva Arte 1vh - 66

 

Pri vseh funkcionalnih prednostih modernega kamina pa ne smete pozabiti še na zunanji videz. Ta zaokroži celoten izgled vašega prostora in poleg topline pričara še prijeten ambient od katerega se boste težko odtrgali.

 

Če imate še kakršnakoli vprašanja, na katera po možnosti še nismo odgovorili, nas brez zadržkov pokličite na našo mobilno (031 495 900) ali pa stacionarno (07 62 06 730) telefonsko številko oziroma nam pišite na naš elektronski naslov info@trend-kamini.si.

Prav tako lahko obiščete naš prodajni salon, ki se nahaja na Foersterjevi ulici 10 v Novem mestu, in si v živo ogledate našo pestro ponudbo ogrevalnih sistemov za vaš dom.

Kontaktirajte nas

    Naši partnerji

    Top