Ogrevanje s kaminskimi vložki na drva

Zastekljeni kamini omogočajo domačnost v modernem dizajnu, nastavek za zunanji dovod zraka pa omogoča varnost s pravilnim gorenjem.

V kaminih se lahko uporabijo različna goriva. Glede na izbrano vrsto goriva se v kaminu uporabi primerna vrsta kaminskega vložka.

Kamin s kaminskim vložkom na drva

Kaminski vložki na drva so izdelani iz kvalitetnih materialov, njihova tehnologija pa omogoča visoko stopnjo izkoristka in čistoče izgorevanja. Prav tako ogrevanje na drva ne pomeni le CO2 nevtralnega ogrevanja, pač pa tudi ogrevanje z obnovljivim virom. Kaj hitro pa lahko tako ogrevanje postane vir obremenjevanja ozračja s škodljivimi finimi delci. Če se želite izogniti temu, morate upoštevati nekatera pravila kurjenja:

 • Izbira drv. Drva naj bodo 1 – 2 leti sušena v, pred padavinami, zaščitenem prostoru. Prerez polen naj bo najmanj en dan v ogrevanem prostoru, saj hladen les slabše gori. Prav tako pa lesene palete, zaboji, kartoni in pohištvo ne sodijo v kamin.
 • Pravilno naložena polena v kaminu. Polena naj bodo naložena navzkrižno z razmakom. Spodaj naj bodo debelejša in na vrhu najtanjša.
 • Pravilen vžig v kaminu. Da se bo ob prižiganju sprostilo čim manj škodljivih emisij uporabite suha in mala polena iglavcev (prerez: 3 x 3 cm, dolžina: 20 cm), in drug naravni prižigalni material (npr. zvita lesna volna). Ne uporabljajte papirja ali kakega drugega predelanega materiala. Na pravilno naložena polena položite 4 mala in suha polena iglavcev. Vmes položite prižigalni material in ga vžgite. Z navzkrižnim polaganjem polen dosežete kontrolirano in počasnejše gorenje. Škodljivi plini, ki nastajajo pri gorenju, se vijejo skozi ogenj in pri tem skoraj popolnoma zgorijo, še preden se sprostijo v ozračje.

Ste vedeli, da…:

 • … les merimo v prostorninskih metrih, tudi t. i. kubikih, kar predstavlja zložen les: 1 meter širine, 1 meter dolžine in 1 meter višine
 • … en prostorski meter lesa jelke tehta približno 350 kg, bukovega lesa pa cca. 500 kg
 • … 1 m³ lesa jelke ustreza: – 150 litrom ali 120 kg kurilnega olja
  – 160 m³ zemeljskega plina
  – 14 MWh = 1400 kWh = 5040 MJ
 • … 1 m³ bukovega lesa ustreza: – 200 litrom ali 170 kg kurilnega olja
  – 220 m3 zemeljskega plina
  – 2,0 MWh= 2000 kWh= 7200 MJ
 • … imajo moderne kurilne naprave na les najvišje izkoristke z nizkimi škodljivimi emisijami
 • … se v Evropi veliko več gozda obnavlja, kot se porabi lesa
 • … bi se uporaba lesne energije s trajnostnim gozdnim gospodarstvom lahko podvojila

Kaminske vložke na drva imamo na voljo tudi v naši ponudbi, za dodatne informacije pa nas lahko kontaktirate z uporabo kontaktnega obrazca spodaj.

Kontaktirajte nas

  Naši partnerji

  Top