Notranji kamin za prijetno počutje in dodaten vir ogrevanja

V hladnejših pomladnih ali jesenskih dneh lahko centralno ogrevanje nadomestite z ogrevanjem na kamin. Ker lahko stroški kurjave v mrzlih mesecih zelo narastejo, postajajo kamini, ki nas ogrevajo na drva zelo priročna in varčna izbira. Kamini predstavljajo dobrodošlo pomoč primarnemu ogrevalnemu sistemu predvsem v hladnem delu leta, ko se zunanja temperatura spusti pod ničlo. Toplo pa nas ogrejejo tudi v primeru, ko pride do izpada električne energije ali okvar na primarnem ogrevalnem sistemu.

Če zapišemo besedo “toplozračni kamin”, boste vedeli, o kakšnem kaminu govorimo? Če se vam svita, a niste povsem prepričani, vam bomo bedno zvezo “toplozračni kamin” razložili v tem zapisu, zato vabljeni k branju.

Naj vam najprej razložimo, kako toplozračni kamini delujejo. Slednji namreč prostor ogrejejo s pomočjo naravne konvekcije, zato so postali priljubljen dodatni vir ogrevanja v družinskih hišah in na vikendih.

Klasični kamin in toplozračni kamin se ne razlikujeta veliko. Najbolj opazna razlika je v tem, da toplozračni kamin ogreva prostor z izpihovanjem toplega zraka. V kaminski vložek se dovede hladen zrak, ki se zadržuje pri tleh, se v kaminskem vložku segreje, nato pa segret skozi rešetko nad kuriščem zapusti kamin nazaj v prostor. Toplozračni kamin bo na ta način vaš prostor segrel že v dobrih 15 minutah, grel pa ga bo tudi še približno tri do štiri ure po tem ko prenehate kuriti. Ker smo dandanes vpeti v hiter življenjski tempo, je toplozračni kamin odlična izbira za vse, ki želite hitro segreti prostor, a slednji ne bo predstavljal stalnega ogrevanja. Dobro je vedeti tudi, da lahko s toplozračnim kaminom ogrevate več prostorov hkrati.

Če vas skrbi cena, si lahko oddahnete, saj stroški nabave in postavitve toplozračnega kamina niso pretirano visoki. Če želite kamin namestiti v že postavljen objekt, lahko naletite na težave z dimnikom, obtežbo kamina na strop in dovodom svežega zraka. Če se za toplozračni kamin odločite tekom gradnje objekta, se boste omenjenim težavam lažje izognili.

Če želite toplozračni kamin namestiti v že zgrajen objekt, se morate pozanimati o gradbenih in tehničnih možnostih postavitve kamina. Izbirate lahko med dvema opcijama. Kupite kamin glede na dane pogoje ali pa gradbene in tehnične pogoje prilagodite kaminu. Najbolje je, da je tuljava dimnika ometana. Kamin postavite čim bližje dimniku, tako boste namreč zmanjšali izgube pri vleku zraka, ki so zelo pogoste pri dolgih priključkih. Izredno pomembno je tudi, da je strop na mestu, kjer želite pritrditi kamin, dovolj nosilen. Rešiti morate tudi problem dovoda svežega zraka. V kaminu bo gorelo, če v vaš prostor prihaja dovolj svežega zraka skozi okna in vrata, vendar zaradi tega lahko nastane prepih, ki vas bo motil. Pri postavitvi kamina v obzir vzemite tudi dotok svežega zraka, ta naj bi do kurišča pritekal neposredno. V novogradnjah je potrebno zagotoviti zunanji dovod svežega zraka, na kar je dobro misliti že tekom gradnje.

Na koncu lahko rečemo, da je izbira lokacije kamina odvisna tudi od same uporabnosti, ureditve in opreme prostora. Če kamin uporabljate kor dopolnilo centralnemu ogrevanju, ga postavite v skupni prostor.

Pri izbiri kamina pa ne pozabite upoštevati tudi primerno potrebo po toplotni energiji glede na velikost prostora. Načeloma velja pravilo, da 1 kW moči segreje 25 m3 prostora, vendar pa imajo novejše gradnje zaradi dobre izolacije precej nižje potrebe po moči ogrevanja. Tu igra pomembno vlogo tudi izkoristek kamina, ki je pri boljših kaminih večji od 80 odstotkov. Z našimi strokovnjaki boste lahko izbrali kamin, ki bo za vaš dom estetsko najboljši in energetsko najučinkovitejši.

Kontaktirajte nas

    Naši partnerji

    Top