Nemška kakovost za vse vremenske razmere

Topli poletni dnevi se končujejo in zima že trka na naša vrata. Preden pa vas mraz dobi v svoje roke, se opremite s široko ponudbo Spartherm kaminov, ki bodo odgnali hudo zimo iz vašega doma.

KAMINI SPARTHERM

Nemško podjetje Spartherm se že vrsto let ponaša s kakovostnimi in varnimi kamini, kaminskimi vložki in pečmi. Vsaki stranki se individualno posvetijo, tako kot se posvetijo izdelavi vsakega kamina. Stremijo k temu, da so njihovi kamini čim bolj okolju prijazni. Nemški zvezni zakon o nadzoru emisij je od leta 2010 eden izmed najstrožjih zakonov o varovanju okolja pri uporabi naprav za gorenje lesa in vsi Spartherm kamini dosegajo standarde današnjih regulacij. Za tiste, ki pa želite, da imajo vaši kamini čim manjši ogljični odtis, Spartherm ponuja BAFA potrjen filter za delce. Ta lahko filtrira 60 odstotkov saj v dimu. Drugi pomemben cilj Spartherm kaminov je učinkovit izkoristek ustvarjene energije oziroma toplote. Zato so Spartherm kamini opremljeni z integriranim vodnim izmenjevalcem toplote. Omenjena naprava dostavi približno 25 – 80 odstotni donos toplote. To pomeni, da lahko zbrano toploto izkoristite v kateremkoli prostoru vašega doma.

Spartherm - Made in Germany

KATERI LES UPORABITI ZA SPARTHERM KAMINE

Očarljivi plameni, prasketajoči se ogenj in toplina, ki seva v sobo je vse, kar si ob koncu mrzlega dneva najbolj želite. Vendar se, preden se prepustite toplini kamina, prepričajte, da uporabljate zdrav les. Spartherm kamini so visoke kakovosti, vendar morate tudi vi poskrbeti za varnost in čistočo vašega kamina s tem, da izberete pravilno gorivo.

1. Les, ki ga nikoli ne smete kuriti

Najpomembnejše je, da ne kurite gospodinjskih smeti, saj te izločajo strupene toksine. Prav tako les, obdelan pod pritiskom, ni primeren za gorenje, saj so v ta les lahko vmešane različne kemikalije. Te omogočajo, da les ne zgnije v primeru izpostavljenosti vlagi in prsti. Pri zgorevanju tega lesa se izločajo toksini, ki bodo škodili vašemu zdravju in okolju. Pazite tudi, da na vaših hlodih ni bršljana, saj je ta zelo strupen za vaša dihala. Preverite, kakšen les je na voljo v vaši okolici, da se izognete morebitnim neprijetnostim. Na primer les oleandra, ki je najbolj prisoten na obalah, je zelo strupen in neprimeren za gorenje.

Les oleandra

2. Plavni les

Pri tem lesu morate predvsem paziti ali je bil les v sladki ali slani vodi in kakšna je vsebnost vlage. Čeprav izgleda suh, ima plavni les lahko zaradi daljše izpostavitve vodi, višjo vsebnost vlage. Les, izpostavljen slani vodi, ima visoko vsebnost soli zaradi katere les težje gori in ima slab vpliv na kvaliteto zraka.

3. Moker les

Najpogostejša napaka pri izbiranju lesa za gorivo je uporaba lesa, ki ima previsoko vsebnost vlage. Idealna vsebnost vlage je nekje med 15% – 20% vlage. Gorenje mokrega lesa s previsokim odstotkom vlage povzroči neprimerno izgorevanje, veliko dima in nastanek kreozota v vašem dimniku. Obloge kreozota se lahko vnamejo in povzročijo požar, ki lahko poškoduje vaš dimnik ali hišo. Svetujemo vam, da kupite merilec vlage, ki vam bo prikazal točno vsebnost vlage v lesu.

Merilec vlage
Merilec vlage
Kreozot v dimniku
Kreozot v dimniku

 

4. Kakšen les je primeren za gorenje

Ko želite zakuriti ogenj v kaminu, se najprej vprašajte: «Kako dolgo želim, da mi ogenj gori?« Gostota lesa najbolj vpliva na dolžino gorenja. Mehak les je primernejši za kratek ogenj. Topol, bor in nekatere vrste javorja so najboljše za kratek ogenj. Nasprotno je trdi les gostejši in gori dlje.

Tudi industrijski hlodi postajajo vedno bolj popularna izbira goriva, saj veliko ljudi nima dostopa do lesa ali nima prostora, kamor bi lahko les shranili. Nekateri industrijski hlodi vsebujejo parafin, ki drži žagovino skupaj. Ostali izdelki so narejeni iz stisnjene trave, lesnih ostankov ali drugih naravnih izdelkov. Čeprav ti hlodi nimajo estetskega izgleda, so varni za kamin in vaš dom, dokler upoštevate varnostna navodila.

Obstaja veliko možnosti pri izbiri goriva za vaš Spartherm kamin. Kakršnokoli gorivo izberete, se najprej poučite o osnovnih varnostnih nasvetih za kurjenje lesa v kaminu, skrbno izberite svoj les in uživajte v številnih toplih večerih ob ognju.

PONUDBA

Vsak Spartherm kamin je pregledan in narejen po najvišjih standardih, da uporabniku omogoči prijetno in varno bivanje. V naši ponudbi imate možnost izbire med sodobnimi, trpežnimi kaminskimi vložki z zmagovalno tehnologijo in obliko. Na voljo imate tudi različna kurišča kot so litina, šamot, vermikulit ipd. Ker je varnost na prvem mestu, imajo skoraj vsi kaminski vložki nastavek za zunanji dovod zraka, kateri omogoča, da vložek dobi celotno količino kisika za pravilno gorenje. Naši kaminski vložke so primerni za vgradnjo v vse oblike objektov: klasične, nizkoenergijske in pasivne.

Kontaktirajte nas

    Naši partnerji

    Top