Načrtovanje zunanjega kamina

Pikniki in druženja na domačem vrtu so predvsem v toplejših dneh zelo priljubljena oblika preživljanja prostega časa, kjer brez zunanjega oziroma vrtnega kamina preprosto ne gre. Če ste eden izmed tistih, ki premlevate o tem, da bi si zunanji kamin kupili, ga prenovili ali zamenjali, vam na tem mestu podajamo nekaj uporabnih nasvetov za njegovo načrtovanje.

Velikost dvorišča

Če imate manj prostora, morate svoj zunanji kamin prilagoditi obstoječim meram; v takšnem primeru se svetuje manjši kamin, ki bo prispeval k bolj intimnemu vzdušju. Če pa imate prostora na pretek in ste si omislili še bazen ali jacuzzi, potrebujete večji kamin, ki bo sorazmeren z velikostjo celotnega dvorišča in prisotnih elementov – morda se boste navdušili še za zunanjo kuhinjo ali kakšen podoben vrtni dodatek.

Izbira izvajalca

Gradnja oziroma postavitev zunanjega kamina je cenovno odvisna od več dejavnikov, strošek pa v vsakem primeru ni zanemarljiv. Če se torej odločite za kamin, ki bo postavljen oziroma sezidan šele na vašem vrtu in tega ne mislite narediti sami, je pomembno, da si izberete izvajalca, ki naj ustreza dvema pomembnima kriterijema – mora biti kompetenten in mora imeti določen ugled. Zato je najbolje, da sodelavce, družinske člane ali prijatelja povprašate o njihovih izkušnjah, prav tako pa je priporočljivo pobrskati po internetu.

Postavitev zunanjega kamina

Izbira materiala

Zraven izbire primernega izvajalca je tudi zelo pomembna odločitev glede materiala, ki ga boste uporabili pri gradnji zunanjega oziroma vrtnega kamina. Material mora biti seveda trpežen in trajen, saj bo navznoter izpostavljen ognju in veliki vročini, na zunanji strani pa bo pod vplivom raznih vremenskih dejavnikov. Dandanes je na voljo širok nabor materialov, zato poglejmo nekaj najprimernejših:

 • Beton – ta material omogoči sodoben izgled kamina, ki se lahko lepo zlije z okolico. Prav tako se za gradnjo tovrstnega kamina porabi približno za polovico manj časa v primerjavi z betonskim.
 • Opeka – kamin iz opeke prinaša avtentičen in brezčasen stil. Prav tako ta material dobro prenaša vročino in je obstojen na prostem.
 • Kamen – je trpežen in trajen material, pri katerem imate na izbiro širok spekter naravnih odtenkov, ljudi pa izbira kamna največkrat odbije zaradi višjih cen in velike količina časa, ki ga je potrebno nameniti za izgradnjo zunanjega kamina.

Na kaj boste kurili?

Izbrati je potrebno tudi material, na katerega želite kuriti, kjer se boste odločali predvsem na podlagi praktičnosti in namena kamina. Poglejmo dve najpogostejši izbiri ter njune pluse in minuse:

 • Plin – povsem preprosto je narediti ogenj, ni potreben dimnik in ne nastaja dim. Po drugi strani pa ne daje občutka naravnega ambienta, ne daje toliko toplote kot les in potrebno je imeti dovod goriva.
 • Les – oddal bo veliko toplote, prav tako pa bo pripomogel k občutku naravnega ambienta. Seveda v tem primeru potrebujete dimnik, prav tako je potrebno imeti zalogo drv in nekoliko dalj časa traja, da v kaminu konkretno zagori.

Zunanji betonski kamin na drva

Varnost

Pri vsem skupaj je vedno najpomembnejše, da je zadeva varna za nas in naše najbližje. Zato poglejmo še nekaj nasvetov, ki bodo naše rokovanje z zunanjim kaminom in druženje ob njem naredili prijetno in predvsem varno:

 • V nobenem primeru ne pustite, da ogenj gori brez nadzora, tudi če ne gori več močno. Še vedno lahko plamen pobegne in začne goreti izven kamina.
 • Kurišče mora biti ravno in stabilno.
 • Dodatna zaloga materiala za kurjenje mora biti postavljena dovolj daleč od kurišča.
 • Prav tako morajo biti ljudje, domači ljubljenčki in ostali objekti dovolj daleč od kurišča.
 • V bližini kamina imejte za nujne primere vedno pripravljeni vsaj dve vedri vode ali pesek in pa gasilni aparat.

Upamo, da ste prejeli nekaj dobrih nasvetov ali vsaj izhodišč za izbiro zunanjega oziroma vrtnega kamina. Kot pri vsaki zadevi, je tudi tukaj potrebno narediti ‘domačo nalogo’ in poiskati čim več informacij ter pred samo izvedbo gradnje ali postavitve kamina dobro premisliti. Če ne veste, kje začeti, si lahko ogledate našo ponudbo kakovostnih kaminov znamke Palazzetti.

Kontaktirajte nas

  Naši partnerji

  Top