Ko se toplota širi v pravo smer

Toplo je udobno

Obstajata vsaj dve predpostavki za udobne ure: prostorna dnevna soba in kaminska peč ali kaminski vložek. Če ste pravkar naložili drva, morate le še sesti na sedežno garnituro in uživati v prijetni toploti. Na žalost pa bo trajalo kar nekaj časa, da bo ta prijetna toplota, ki jo oddaja kaminska peč ali kaminski vložek, prišla do vas. Na podlagi fizikalnega zakona se topel zrak najprej dviga proti stropu in se šele nato razširi po prostoru. Kaminski ventilator vaše kaminske peči ali kaminskega vložka pa dela v vašo korist- topel zrak piha v pravo smer – k vaši sedežni garnituri.

Kaj je kaminski ventilator?

Naloga kaminskega ventilatorja, ki postane del kaminske peči ali kaminskega vložka, ni zračenje kurišča, pač pa hitrejša in boljša razporeditev toplega zraka po prostoru. Ventilator topel zrak, še preden se ta dvigne, piha po prostoru, ki se zato hitreje ogreje.

Njegovo delovanje je tiho, ne ustvarja zračnih tokov, je odporen na vročino in za delovanje ne rabi električnega toka.

Kaminski ventilator spada med termo-električne ventilatorje, kar pomeni, da se lopatice vrtijo na podlagi temperaturne razlike med spodnjim in zgornjim delom. Ta termo-električni efekt na podlagi katerega deluje ventilator se imenuje tudi Peltier-jev efekt. Podlaga za to operacijo pa je, da mora biti temperatura površine kamina vsaj 70℃. Ko spodnja stran ventilatorja absorbira to toploto se lopatice začnejo vrteti. Z vrtenjem pihajo topel zrak v prostor, hkrati pa hladijo vrh naprave in tako ohranjajo temperaturno razliko. Pred nakupom upoštevajte torej dejstvo, da mora biti zgornja površina dovolj topla, da ventilator deluje.

Obstajajo kaminski ventilatorji z dvema, tremi ali štirimi lopaticami. Več lopatic ima ventilator- več energije rabi, da se le-te vrtijo. Torej, ventilator z dvema lopaticama rabi manj energije, da se vrtita, kot ventilator s tremi ali štirimi lopaticami. Zato pa se lopatice pri ventilatorjih z več lopaticami le-te vrtijo mirneje in tudi pri nizki hitrosti razporejajo več zraka po prostoru.

Večina ventilatorjev je črne barve in to iz preprostega razloga- črno je možno kombinirati s katerokoli drugo barvo. Redne nege v bistvu ne potrebuje. Občasno pa je vseeno dobro ventilator očistiti. To naredite enostavno tako, da ga obrišete z vlažno krpo.

Prednosti uporabe

Z uporabo kaminskega ventilatorja na kaminski peči ali kaminskem vložku, ne boste le hitreje ogreli celotnega prostora, pač pa boste privarčevali tudi pri kurjavi. S ciljno porazdelitvijo toplote vam bo prej toplo, zato ne boste rabili toliko kuriti.
Ventilatorji so tehnično zanesljivi in na podlagi dejstva, da ne rabijo dodatnega napajanja z energijo za svoje delovanje, tudi prijazni do okolja.
Za uporabo kaminskega ventilatorja ne rabite veliko časa za njegovo montažo. Ventilator enostavno postavite na kamin, delovati bo začel sam in sicer, ko bo zgornja površina kamina dovolj ogreta.
Previdnost pa zahteva uporaba kaminskega ventilatorja, ko so v hiši otroci ali domače živali. Oboje namreč privlačijo vrteči se predmeti in ker se ventilator lahko zelo ogreje, lahko ob nepazljivosti odrasle osebe kaj trenutno zanima vašega otroka ali psa, pride do neljubih dogodkov.
»In pod črto«: kaminski ventilator je najbrž ena izmed redkih stvari, ki je ni treba vklapljati in izklapljati in sicer, ob vroči peči deluje hitro, ko se ta ohladi tudi ventilator obstane.

Oglejte si našo ponudbo kaminskih vložkov z ventilatorji na drva ter kaminskih vložkov z ventilatorji na pelete.

Kontaktirajte nas

    Naši partnerji

    Top