Iz Novega mesta v vse kotičke Slovenije

Zima je pred vrati in mraz prihaja z njo,
nam pa bo toplo,
s kamini Novo mesto.

Kamini Novo mesto so strast inovativnega in dinamičnega podjetja iz Novega mesta, ki ponuja izdelke po najnovejših trendih. Vedno znova razvijamo nove oblike kaminov, ki bodo še tako zahtevnim kupcem zagotovili, da bodo z našimi kamini občutili objem toplote.

KAMINI NOVO MESTO

Vse je začelo, ko se je Goran Bjelan, ustanovitelj podjetja, pri 12ih začel zanimati za lončeno peč, ki so jo imeli v njegovem domu. Pečarju, ki je prišel očistit njihovo peč, je pomagal pri delu in tako se je njegova prihodnost s kamini zapečatila. Goran sam pravi, da z velikim veseljem deli svoje znanje in navdušenje z istim žarom v očeh, kot ga je sam doživel v svoji mladosti. Sam se je potem podal v svet kaminov in se bolje spoznal z novostmi in trendi po svetu. Osem let izkušenj in nabranega znanja vam zagotavlja varnost in prijetno bivanje ob kaminih Novo mesto. Gorjan se vsaki stranki individualno posveti in se veseli srečanja z vami.

TRIJE NAČINI KAKO UPORABITI LESNI PEPEL V VAŠEM DOMU

Potem, ko ste uživali v bujnem ognju v kaminu ali peči, vam ostane kup lesnega pepela. Kaj s tem? Na prvi pogled je lesni pepel samo odpad, vendar je zelo uporaben. Ta pepel namreč vsebuje kemične spojine kalcijevega karbonata, kalcijevega oksida, železovega oksida in še veliko drugih pomembnih in hranljivih sestavin. Ko te zmešate s prstjo ali kompostom lahko izboljšate rast v vašem vrtu. Ima pa še par drugih praktičnih uporab. Po tem, ko so drva zgorela in se je kamin ohladil, zberite ves lesni pepel v kovinsko posodo. Posodo spravite v temen in hladen prostor ter jo nepredušno zaprite. Slednje je še posebej pomembno, zato, da se v prostoru ne nabere vonj po pepelu in da vlaga ne zmoči pepela.

1. Pepel kot čistilo

Če boste pepel uporabljali za čiščenje, ga najprej presejte skozi sito, da dobite fin prah. Če dodate nekaj vode, dobite gosto zmes, nekakšno pasto, ki jo lahko uporabite za poliranje in razmaščevanje. Kar na ta način boste odlično očistili vratca kamina, ki tako rada počrnijo. Takšno pasto lahko uporabljate tudi za pomivanje posode. Posebej vam bo prišlo v pomoč pri čiščenju počrnele spodnje strani loncev ali ponev, če imate posodo iz nerjavečega jekla, ji boste s pepelom povrnili sijaj.

Pepel kot čistilo

 

2. Pepel za odmaševanje odtokov

Uporabite samo najfinejši beli ali sivi prašnat pepel in se prepričajte, da se še ni bil zmočen. Nalijte skodelico tega pepela v odtok in nato skodelico tople, mehke vode. Pustite sedeti za dve do tri ure, nato sperite z vodo. Ne mešajte pepela z drugimi kemikalijami.

3. Znebite se vlage v vašem prostoru

Pepel je higroskopičen, kar pomeni, da veže vlago oziroma vodo nase in je zato zelo uporaben v vlažnih prostorih. Postavite majhno posodo s pepelom v prostor in pustite stati nekaj časa. Efektivnost pepela je odvisna od prostora, količine pepela in klime v vašem domu.

TRIJE NAČINI KAKO UPORABITI PEPEL IZ KAMINA ZUNAJ VAŠEGA DOMA

1. Pepel kot dodatek h kompostu

Gnojenje s kompostom je ena izmed najučinkovitejših in naravnih načinov za gojenje hrane, pepel pa temu še pripomore s svojimi hranilnimi sestavinami. Če ga posujete okoli rastlin (recimo paradižnika), pepel prispeva k boljši rasti, razen pri rastlinah, kot so recimo borovnice in rododendron, ki potrebujejo kislo prst. Pepel lahko posujete po tleh zelenjavnega vrta ter tako poskrbite, da bo prst bolj kakovostna. Ker je pepel bazičen, se prej prepričajte o kislosti vaše zemlje, saj s posipanjem na bazična tla dosežete nasprotni učinek. Če posujete okoli 0,5 kg pepela okoli drevesa letno, bo zadostovalo, s tem pa boste zmanjšali možnosti, da bi vaše sadno drevje napadali črvi.

2. Odganjanje zajedavcev

Pepel lahko na vrtu uporabite kot gnojilo, po drugi strani pa je uporaben tudi za odganjanje nekaterih škodljivce, kot recimo polže, saj pepel veže vodo nase in tako polžem ‘krade’ vlago, ki jo potrebujejo.

3. Pepel proti poledici

Če imate pred vrati poledenelo dvorišče, lahko namesto drage soli uporabite kar pepel. Pepel bo povečal trenje in tako boste zmanjšali možnost zdrsa.

POZOR: Preden uporabite katerega izmed zgoraj naštetih nasvetov, se morate prepričati, kakšen je les, ki ga boste uporabili. Lesni pepel nekaterih dreves ni primeren za zgoraj naštete nasvete. Kemično obdelan les ni primeren za kurjenje in vam zato odsvetujemo, da uporabljate pepel teh hlodov za katerikoli zgoraj opisan nasvet.

PONUDBA

Kamin je srce vašega doma ob katerem se zbira cela družina ob mrzlih dneh. Gre za ekološki in ekonomičen vir ogrevanja, zato jih danes uvrščamo v najbolj zaželene oblike ogrevanja. Običajno postanejo del vašega gospodinjstva za več let in tudi vi se boste težko ločili od njih.
V naši ponudbi imate na voljo toplozračne kamine, kaminske vložke na drva/pelete, kamine na drva/pelete, štedilnike, toplovodne kamine na drva/pelete in dimnike, ki vam bodo služili dolga leta. Poleg tega se vam bomo posebej posvetili in vam pomagali pri izbiri najboljšega kamina za vaš dom.

Kontaktirajte nas

Naši partnerji

Top