Čarobno opazovanje ognja

Zunaj je mrzlo, piha hladen veter, dežuje ali sneži – res neprijetne razmere. Kako prijetno je takrat sedeti v dnevni sobi in …. ne, ne gledati televizije, pač pa opazovati prasketanje ognja v kaminu.

A kaminske peči ali kaminskega vložka nimamo le da opazujemo ogenj, pač pa mora prostor tudi ogrevati. Pri odprtih kaminih in ognjiščih izgine 60 – 85% toplote neposredno v dimnik, saj dovod zraka priteka nenadzorovano, ob tem pa tudi les nenadzorovano gori. V nasprotju pa dobro izolirana kaminska peč ali kaminski vložek z zasteklitvijo daje več kot 75% toplote v prostor. Večina toplote pa se sprošča v prostor ravno skozi steklo.

Pomembna vloga zasteklitve

Kamin daje v hladnih mesecih pridih udobnosti in domačnosti. Za optimalno ogrevanje in lepo gorenje morata pri kaminski peči ali kaminskem vložku brezpogojno sodelovati tehnika in materiali, hkrati pa mora vsaka komponenta zanesljivo opraviti svojo funkcijo. Zelo zahtevno funkcijo opravlja steklo za zasteklitev. Sodobna steklokeramika omogoča, da kaminsko steklo odbija velik del toplote nazaj v zgorevalni del kaminske peči ali kaminskega vložka in tako ohranja visoko temperaturo peči. To omogoča čistejše gorenje, obenem pa se prostor segreva počasneje in prijetneje kot pri odprtem ognju. Za zagotavljanje varnosti mora steklo zanesljivo prenesti ekstremna nihanja temperaturnih razlik med sobno temperaturo in čez 700℃ v kurišču. Poleg tega mora oddajati v prostor pravo količino toplote in ne glede na vrsto kurjave nuditi pogled na ogenj brez sajasti oblog.

Nič ni popolno

Motna in sajasta zasteklitev lahko poskrbi za nejevoljo pri uporabnikih. Popolnoma se temu pojavu seveda ne da izogniti, zmanjšate pa ga tako, da:

 • uporabljate zelo dobro sušen les
 • zagotovite dovod zraka – vsakič ko želite zakuriti poskrbite da bo v peči dovolj zraka in pri tem uporabljajte les iglavcev
 • napolnite kurišče vedno le do priporočene količine

Da boste res uživali v pogledu na plamen je steklo včasih vseeno potrebno očistiti. Pri tem pa ne pozabite:

 • kamin in dimnik naj bosta popolnoma hladna
 • roke zavarujte z gumijastimi rokavicami,
 • tla okrog kamina velikodušno zaščitite npr. s časopisnim papirjem

Pri čiščenju zasteklitve uporabljajte specialno čistilo za keramično steklo. Sredstvo razpršite po krpi za čiščenje in ne neposredno na zasteklitev, da preprečite poškodbe tesnila na vratih. Obstaja pa kar nekaj načinov, kako steklo očistiti na okolju prijazen način:

 • čiščenje s pepelom. Navlaženo kepo časopisnega papirja »namočite« v hladen pepel in z krožnimi gibi očistite steklo. Umazanijo nato odstranite z vlažno krpo. Uporabljaje svetli pepel, ki bolje očisti, kot temni.
 • črni čaj z limono. Ohlajenemu črnemu čaju dodajte sok limone, saj bo čaj le tako razvil čistilni potencial. Z, od mešanice čaja in limone, navlaženo krpo in z rahlim pritiskom obrišite steklo do čistega.
 • kis z vodo. Za čiščenje uporabite razmerje 1 : 4 (kis : voda). Z, v mešanici kisa in vode, namočeno krpo očistite steklo in na koncu obrišite s čisto vodo.
 • soda. Ta še vedno velja, kot eno najbolj učinkovitih sredstev zoper umazanijo. Naredite mešanico 1 litra vode in 1 žlice sode. Z navlaženo krpo očistite steklo. Da se izognete progam, krpo občasno sperite v bistri vodi. Čiščenje pa končate tako, da steklo najprej obrišete s krpo navlaženo s čisto vodo in nato s suho krpo. Pri čiščenju s sodo pazite, da kovinski deli in pobarvane površine ne pridejo v stik z raztopino, saj jih ta lahko poškoduje.

Prasketajoč ogenj privablja tudi poglede otrok

Pogled na ogenj pa ni zanimiv le za odrasle. Tudi mlajši člani družine, kot da bi bili začarani, opazujejo igro plamenov. Otroci pa se stvari, ki jih navdušujejo, tudi radi dotikajo. Ob upoštevanju nekaj preprostih varnostnih ukrepov lahko kamin brez pomislekov uporabljate tudi ob otrocih:

 • Vzemite si dovolj časa in otrokom razložite kako kamin deluje. Pomeni, da otrokom pokažete celoten postopek od nalaganja tanjših drv za zakuriti, prilagajanja regulacije zraka, do prižiga ognja v kaminu. Povejte jim, da čudoviti ogenj, ki prasketa v kaminu ustvarja toploto, zaradi česar je kamin z zasteklitvijo zelo vroč in se ga ne smejo dotikati. Postopek potrpežljivo ponovite večkrat.
 • Nikoli ne puščajte majhnih otrok brez nadzora v prostoru s kaminom.
 • Za zelo majhne otroke uporabite rešetko za kamin, ta mu bo preprečila dostop v neposredno bližino.

Naj bo vaše stanovanje tradicionalno ali moderno opremljeno, pri trend-kamini.si imamo v ponudbi za vsak stil ujemajočo kaminsko peč ali kaminski vložek. Z izbiro kaminske peči ali kaminskega vložka z zasteklitvijo vam zagotavljamo, da boste uživali v čarobnih dneh in nočeh.

Kontaktirajte nas

  Naši partnerji

  Top