Čarobni večeri ob topli peči

Ne glede na to, ali želite romantično vzdušje z ljubljeno osebo ob kozarcu vina ali tih, spokojni prostor z dobro knjigo, si s prižigom kaminske peči vedno lahko ustvarite ambient, o katerem sanjarite. Kaminska peč je ena izmed tistih dobrin, ki vam pri urejanju doma ne pride prva na misel, ko pa jo imate, si ne predstavljate doma brez nje. Občutek »starinskega načina« ogrevanje prostora je tisti, ki v dom prinese skoraj več topline kot sami plameni. Z našimi kaminskimi pečmi na drva boste lahko uživali karseda in si pričarali tople trenutke z vašimi najbližjimi. Ker pa smo v koraku s časom, so tudi naše peči bolj ekonomične, ekološke in varne za uporabo. To v kombinaciji z zunanjim videzom kaminske peči lahko katerikoli dom naredi bolj živahen, privlačen in seveda prijeten.

 

DELOVANJE KAMINSKE PEČI NA DRVA

Za razliko od toplovodnih kaminov na drva, ki prostor ogrevajo s cirkulacijo vode skozi cevi sistema do radiatorjev, kaminske peči na drva prostor ogrevajo z direktnim sevanjem skozi steklo na vratih in z naravno konvekcijo. Sevalni način nam nudi občutek ugodja in domačnosti, toplota pa se ugodno sprošča po materialih kot so pečarska keramika, specialne sevalne plošče ali kamen. Peč oddaja nizko temperaturo, zato pa jo oddaja toliko daljši čas. Ker imajo takšni sistemi dolgo zadrževalno dobo, so primerni za vgradnjo v objekte, kjer želimo imeti čimbolj konstantno temperaturo, imamo omogočeno kontinuirano kurjenje in želimo veliko inercijo ogrevalnega telesa. V posebnih izvedbah kaminov in peči lahko akumulacijska doba znaša tudi več kot 24 ur. Peči, ki imajo oblogo iz naravnega kamna, dodatno akumulirajo toploto, zato jih uvrščamo v akumulacijsko obliko ogrevanja. Te kaminske peči se nahajajo tudi v naši ponudbi. Priporočajo se za uporabo v prostorih manjših dimenzij, prostorih z manjšo potrebo po energiji, kjer želimo doseči učinek akumulacije in tam, kjer lahko periodično nalagamo kurivo. V naši ponudbi imamo prav tako kaminske toplozračne peči s katerimi lahko odvajate topli zrak v druge prostore in tako maksimalno izkoristite vašo investicijo. Montaža je enostavna; s pomočjo priključnih cevi priklopimo kaminsko peč na dimnik in že je pripravljena na ogrevanje vašega doma.

Kaminska peč na drva Stefany forno bii
Kaminska peč na drva Lorena central
Kaminska peč na drva Stefany forno bii

 

VZDRŽEVANJE IN ČIŠČENJE

Ne glede na tehnološke posodobitve in novosti kaminskih peči, pa morate tudi vi poskrbeti, da bo vaša peč primerno in varno delovala. Že s samim čiščenjem boste podaljšali življensko dobo in prav tako prihranili pri letnih pregledih peči in dimnika. Pred samim čiščenjem nujno preverite, da je peč popolnoma ohlajena. Pri čiščenju površin peči uporabljajte krpo, navlaženo z vodo in blagim milom, za čiščenje keramike in stekla pa zadostuje čopič in vlažen časopisni papir, pomočen v pepel. Uporaba čistila za keramična stekla je primerna samo takrat, ko je steklo zelo umazano oziroma ga dalj časa niste očistili. Za površine peči kot tudi za keramično steklo ne uporabljajte agresivnih čistilnih sredstev, saj lahko to povzroči škodo in prekine garancijo. Žerjavnico in zgorevalne komore čistite glede na pogostost kurjenja. To storite tako, da žerjavnico odstranite iz njenega ležišča ter posesate ležišče žerjavnice in zgorevalne komore. Z grebljico odmašite vse luknjice v žerjavnici (če so te na žerjavnici) in jo namestite nazaj v njeno ležišče in potisnite proti steni kurišča. Predalnik za pepel očistite najmanj enkrat ali dvakrat na teden tako, da odstranite in izpraznite izvlečni predal za pepel, če je to mogoče. Nato posesajte okoli izvlečnega predala in ga ponovno namestite in zaprite oz. namestite zunanja vratca.

Nekateri izmed naših modelov imajo tudi pečico v kateri lahko s pomočjo termometra pripravite kosilo. Vendar morate tudi to čistiti sproti, da preprečite pojavitev rje. Že s sprotnim, kratkotrajnim in previdnim odpiranjem vrat pečice lahko odpravite nastajanje morebitnega kondenza, še posebej pri kuhanju vlažnih jedi. Pri čiščenju prav tako uporabljajte z vodo navlaženo krpo.

 

KURIVO

Za čim boljši izkoristek in čim manj pepela, moramo biti pozorni tudi na izbiro kakovosti kuriva. Drva morajo biti suha, z manj kot 20 odstotki vlage. Najprimernejša so drva iz tršega lesa, recimo bukova ali gabrova. Lahko se uporablja tudi les iglavcev, saj se v kurišču ustvarja visoka temperatura, okoli 800 stopinj Celzija, pri kateri smola popolnoma zgori. Težava s smolo se pojavi zgolj pri vlažnih polenih, ki se bolj kuhajo kot gorijo, zaradi česar smola leti po kurišču in se nabira na steklo na vratih. Če so polena vlažna, se polovica energije porabi za sušenje, samo polovica pa za ogrevanje prostora. Suha drva nasprotno popolnoma zgorijo in pustijo malo pepela.

 

PONUDBA

V naši kolekciji lahko izbirate kaminske peči na drva klasične, moderne ali tradicionalne oblike. Vsi modeli so obogateni z dekoracijskimi oblogami iz naravnega kamna, keramike. Izbirate lahko različne oblike, velikosti, toplotne moči in zunanje obloge. Nekateri izmed modelov imajo tudi pečico v kateri lahko s pomočjo termometra pripravite zdravo kosilo.

Kaminska peč na drva Termocucinotta evo d.s.a.
Kaminska peč na drva Fulvia liberty
Kaminska peč na drva Foxi rincon

Kontaktirajte nas

Naši partnerji

Top