Moderno in tradicionalno z eno besedo – Štedilnik

Kuhinja že leta predstavlja prostor, kjer se radi zadržujemo. V kuhinjo pa nas ne vabi le jutranji vonj po sveže kuhani kavi ali zvečer po slastni večerji. Dandanes nas v kuhinjo vleče že lepa, stilska oprema kuhinje same. Pri tem štedilniki na drva s prasketanjem ognja in čutno toplino predstavljajo vez med tradicijo in modernim, toplota iz štedilnika na drva izboljšuje tudi klimo prostora.

Primerna beseda za opis štedilnika na drva je gotovo vsestranskost. Funkcije takšnega štedilnika so namreč: ogrevanje, kuhanje in pečenje.

 

Ogrevanje

Kurjenje, torej tudi ogrevanje je možno 24 ur na dan. Moč ogrevanja reguliramo s količino kuriva. Manj naloženih polen pomeni tudi manjšo temperaturo. Najprimerneje je naložena polena pustiti dogoreti in šele nato ponovno naložiti. Ker največ toplote daje faza gorenja, torej moment, ko je v kurišču žerjavica, zato je pomembna dolžina te faze. Na splošno velja, da je dolžina gorenja materiala in s tem dolžina faze ko je gorilni material v obliki žerjavice, odvisna od gostote gorilnega materiala. Les listavcev, kot so bukev, hrast, breza je veliko gostejši, kot les iglavcev, ki hitreje zagori – a tudi hitreje zgori. Da je nalaganje na ogenj še redkeje, kar je zaželeno ponoči, uporabimo kocke premoga.

Da je varčevanje pri stroških ogrevanja uspešnejše, naložite v štedilnik le toliko polen, kolikšno temperaturo prostora dejansko potrebujete. Ne ogrejte prostora preveč, saj z vsako stopinjo sobne temperature manj, privarčujete 5 – 7 % toplotne energije. Redno, a za kratek čas zračite prostor, in sicer tako, da odprete okna in vrata.

Da se zmogljivost toplotnega ogrevanja ne zmanjša, je potrebno čiščenje štedilnika in dimnika. Načeloma opravimo temeljito čiščenje štedilnika in dimnika po kurilni sezoni. Ob čiščenju mora biti štedilnik hladen. Lakirane površine zunanjih oblog čistimo s čisto vodo in vlažno, mehko krpo. Pri čiščenju umazanije in mastnih madežev na keramičnih površinah se lahko uporabi tudi nežna milnica ali čistilo za keramiko. Manjše praske pri zunanjih oblogah iz naravnega kamna lahko odstranimo z brusnim papirjem zrnatosti 240. Za čiščenje umazanih steklenih površin uporabimo čistilo za steklo / keramiko.

 

Kuhanje in pečenje

Ob trendu navdušenja nad pripravo hrane doma, predstavlja štedilnik na drva moderen način tradicionalnega kuhanja. Kot iz časov naših babic se v štedilniku zakuri, a obara se kuha na štedilniku, ki se popolnoma sklada z moderno opremljeno kuhinjo. Pri kuhanju na štedilniku na drva uporabljamo vedno le posodo, ki prenese visoke temperature. Poceni lonci iz aluminija in ponve prevlečene z umetnimi materiali niso primerni. Uporabite raje emajlirano posodo in posodo iz legiranega jekla ali litega železa. Pomembno pa je tudi, da ročaji niso iz gorljivih, umetnih materialov.

Tudi pri kuhanju na štedilniku na drva je možna priprava hrane z različnimi metodami priprave, možno je kuhanje in pečenje istočasno, vse to pa s pomočjo obnovljivih virov – lesom. Da ne poteka le kuhanje kot mora, pač pa da je tudi pečena hrana takšna kot mora biti, je v pomoč termometer na pečici. Namig za peko keksov, kruha in kolačev: dajte jih v pečico, ko temperatura pada. Velja namreč, da je peka perfektna, če pečico ogrejemo na približno 20% več, kot je potrebna temperatura za peko. Pomeni torej: če rabimo za peko 200 °C, ogrejemo pečico na 240 °C. Jed damo v pečico in pečemo pri padajoči temperaturi, ob tem ko ne ali le malo nalagamo na ogenj.

Si lahko zamislite lepše božične praznike, ko se v prijetno topli, po keksih in kuhanem vinu dišeči kuhinji, kjer v štedilniku prasketa ogenj, zbere vsa družina? In da vse to lahko pričara en predmet – štedilnik na drva?

Štedilnike imamo na voljo tudi v naši ponudbi, za dodatne informacije pa nas lahko kontaktirate z uporabo kontaktnega obrazca spodaj.

Kontaktirajte nas

    Naši partnerji

    Top